Over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel
Balans en NAH: een ware kunst
Balans en NAH: een ware kunst

Balans en NAH: een ware kunst


In de eerste blog van dit jaar had ik het over het vinden van de balans. De balans tussen werk, sport en het sociale leven. Het is een ware kunst die balans te vinden wanneer je NAH hebt. In deze blog vertel ik of het me tot nu toe gelukt is om die balans te vinden in mijn leven met NAH.

Tsja, die balans. Ik vond het voor mijn ongeluk al moeilijk om een balans te vinden. Toentertijd moest ik een balans vinden tussen mijn studie, een bijbaan, sport en mijn studentenleven. Heel veel plannen dus. Nu ik NAH heb, is het niet anders. Nog steeds moet ik alles plannen, maar waar ik voor mijn ongeluk nog tussen de planning door dingen kon doen, is dat nu helemaal anders. Nu gaat mijn planning vaak meerdere keren over de kop. Vaak omdat er dingen tussendoor komen die moeten, of omdat andere zaken weer verplaatst worden.

Balans in het werk

De balans tussen werken en mijn verdere dagelijkse leven is de grootste uitdaging. Na een ochtend werken, heb ik tijd nodig om weer op te laden. In het begin van de week, gaat dat super, maar hoe verder de week vordert, hoe lastiger het is om op te laden. Mijn batterij laadt dan nog maar voor de helft op, in vergelijking met het begin van de week. Dat heeft invloed op de rest van mijn planning van die week. Gelukkig maak ik doordeweeks buiten werk, zo weinig mogelijk afspraken. Echter is het wel zo dat ik ook voor het werk doordeweeks soms nog dingen moet en wil doen. Het gaat dan vaak om trainingen en het opdoen van kennis. Ik heb dit stukje echt onderschat. Ik dacht in eerste instantie dat ik na een paar uurtjes chillen nog wel een uurtje met het bestuderen van bijvoorbeeld Google Ads bezig kon. Helaas, loopt dit vaak toch anders dan gedacht. Ik merk dat ik het niet meer goed kan opslaan, wat weer tot veel frustratie leidt. In het begin durfde ik dat ook niet goed naar mijn leidinggevende te communiceren. Gewoon omdat ik me een echte faalhaas voelde. Gelukkig heb ik me, onder andere met behulp van mijn re-integratie coach, daarover heen kunnen zetten. Nu gaat die communicatie veel beter en heb ik de tijd om in kleine stapjes verder te komen met dit soort trainingen.

Balans-en-NAH-een-ware-kunst-blogs-tot-op-zekere-hoogte
Balans in sport

Waar ik in januari zei, ik ga meteen na het werk zwemmen, heb ik daarin jammerlijk gefaald. Ik ben er gewoon te moe voor. Wel maak ik nu, na een paar uurtjes rust, wat vaker een wandelingetje. Mits het droog is natuurlijk. Wat dat betreft kan ik niet wachten tot het weer lente wordt. Dat het overdag langer droog blijft, zodat ik op de fiets naar het werk kan. Voorlopig blijft het nog bij het zwemmen op de maandagochtend en yoga oefeningen die ik thuis doe.

Grappig feitje wel, we zijn op het werk nu ook begonnen met ‘planken’. Dit doen we gezamenlijk net voor de lunch. Toch iets van buikspieren kweken met als motto: alle kleine beetjes helpen 😉

Balans in het sociale leven

Ik denk dat vinden van deze balans nog wel de lastigste is. Mijn sociale leven bestaat uit mijn vriendinnen, vriend en mijn familie. De laatste tijd zie ik mijn vriendinnen vrij vaak. Omdat ze beide jarig zijn geweest in december en januari, doen we rond deze tijd altijd een uitje. Zo zijn we naar de dierentuin geweest en gaan we binnenkort een dagje naar de Eemhof. Ja, alleen voor de glijbanen in het zwembad daar. Verder trek ik natuurlijk elke maandagochtend nog baantjes met een van die vriendinnen. Toch is het lastig om iets anders er omheen te plannen, met bijvoorbeeld een andere studievriendin of met een vriendin uit Friesland die ik ken van de basisschool.

Daarnaast is mijn vriend de laatste tijd vaker doordeweeks bij mij geweest. Dan kon ik in de weekenden mijn rust pakken. Toch voel ik me hier best wel bezwaard bij. Bezwaard in de zin van dat hij vanuit Groningen naar mij toe komt, en ik dus niet naar hem. Plus moet ik ook nog eens werken als hij hier doordeweeks is en ik dus vermoeid thuis kom en bijna niks kan hebben. Dit blijf ik allemaal heel lastig vinden en ik hoop dat we daar te zijner tijd een nog betere balans in vinden.

Balans-en-NAH-een-ware-kunst-blogs-tot-op-zekere-hoogte

Dan is er nog mijn familie. Een of twee keer in de week bel ik met mijn moeder, dat scheelt al wel. Gelukkig kwamen mijn ouders afgelopen weekend even langs om een bakkie koffie te doen. Heerlijk was dat, want zo kon ik mijn energie bewaren voor hen. Energie die ik anders kwijt was geweest door het reizen naar Friesland. Fijn dat het even zo kon.

Conclusie

De balans is dus eigenlijk nog ver te zoeken. Het gaat een beetje op en neer. De ene maand gaat het super goed en kan ik alle ballen makkelijk in de lucht houden. De andere maand is het een grote chaos. Dit is zeker de laatste weken het geval, en ook de komende weekenden staan weer helemaal volgepland vooral met verjaardagen. Er moeten op de een of andere manier keuzes gemaakt worden, maar ik weet nog niet echt goed hoe dat aan te pakken. Dus mochten jullie ideeën hebben, laat ze vooral achter in de reacties of op mijn Instagram!

Hebben jullie al een balans gevonden in je dagelijks leven en hoe heb je die balans gevonden? Deel vooral jullie tips!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *