Over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel
4 tips voor het behouden van focus!
4 tips voor het behouden van focus!

4 tips voor het behouden van focus!


Soms heb je van die dagen dat je constant afgeleid wordt door van alles. Je werk komt niet af of lukt niet, je to-do list van de week wordt alleen maar langer in plaats van korter en je geplande rustmomenten komen daardoor in het geding. Afgelopen week had ik meerdere van dit soort dagen en ik ben vast niet de enige die hier last van heeft. Deze week deel ik tips met jullie die kunnen helpen om de focus te behouden!

Zoals jullie wel weten, werk ik 10 uurtjes per week. Ik verspreid deze uren over 4 dagen met woensdag als mijn rustdag. Mijn werkuren, gemiddeld 2,5 uur, plan ik ’s ochtends in, omdat ik me dan het meest energiek en uitgerust voel. Alleen de laatste weken merk ik dat ik tijdens die luttele uurtjes werk steeds vaker afgeleid ben. Soms door bijvoorbeeld mijn vriend die af en toe gezellig overdag thuis is of door rondspokende gedachten, maar het vaakst raak ik afgeleid door mijn telefoon.

Ik heb geprobeerd die in de woonkamer te laten liggen, maar soms heb ik hem tijdens het werken toch echt nodig. Voor een belletje bijvoorbeeld, of om te checken of teksten op de website ook goed staan op mobiel. Mijn telefoon heb ik dus in een standaardje naast mijn laptop staan. Handig, maar zo zie je uit je ooghoek ook alle meldingen binnenkomen. Irritant want het leidt me veel teveel af. Ik ben dus op zoek gegaan naar oplossingen die voor me zouden kunnen werken. Ik deel hier tips die voor mij (hopelijk) werken!

forest-app-4-tips-voor-het-behouden-van-focus-blogs-tot-op-zekere-hoogte
1. De app ‘Forest’

Tijdens het werk gebruik ik sinds een week de (betaalde) app ‘Forest’. Ondanks dat het een betaalde app is (het geld wordt gebruikt om daadwerkelijk een boom te planten), werkt het echt goed! Je kunt instellen hoeveel tijd je gefocust wilt werken en in die tijd plant je een eigen boompje. Daarnaast kun je kiezen of je ‘deep focus’ gebruikt of de normale. Tijdens de deep focus worden alle meldingen uitgeschakeld. Dus als je iets wilt doen tussendoor, en de app dus verlaat, moet je daarna helemaal opnieuw beginnen met het laten groeien van een nieuwe boom.

Omdat ik juist tussendoor soms nog wat moet checken wat betreft werk, gebruik ik in de meeste gevallen de normale focus. Ik zet mijn focus vaak op 30-45 minuten, om daarna een pauze te nemen. In die pauze mag ik even de meldingen bekijken die ik gekregen heb. Ik moet zeggen, het werkt echt ideaal. Ik ben eens stuk minder afgeleid.

2. Zorgen voor een leeg hoofd

Zodra ik ergens aan ga beginnen, of het nou werk is of iets anders: ik zorg ervoor dat mijn hoofd leeg is. Hoe ik dat doe? Voor alles wat door mijn hoofd spookt voordat ik begin en wat ik wil onthouden denk ik: opschrijven die hap. Je kunt het zien als een to-do lijstje, maar soms zijn het ook gewoon gedachten die niets met een to-do lijstje te maken hebben. Soms zijn het quotes, of inspirerende onderwerpen die ik voor een blog kan gebruiken (of niet). Voor mij helpt het, zo raak ik tijdens bijvoorbeeld tijdens mijn werk niet afgeleid door mijn eigen gedachten.

bord-aan-de-muur-4-tips-voor-het-behouden-van-focus-blogs-tot-op-zekere-hoogte
3. Een eigen ruimte

Wat voor mij tot nu toe echt goed gewerkt heeft, is het hebben van een eigen ruimte. Een ruimte om te werken, om te schrijven, om dingetjes te regelen of om even te chillen als het me te druk is in huis. Een eigen plekje, wel te midden van kledingkasten, maar ik ben er ontzettend blij mee! Zo’n eigen (werk)ruimte zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat ik mijn gedachten over werk niet meeneem naar een ruimte waar ik alleen maar wil rusten en relaxen. Een dikke tip dus, tenminste als je er de ruimte voor hebt.

4. Een (prik)bord aan de muur

Sinds deze week, eigenlijk sinds vandaag, heb ik een rekje aan de muur hangen naast mijn werkplek. Eigenlijk is het een fotorekje, maar ik gebruik hem nu om alle dingen die deze week nog moeten gebeuren, of waar ik bij stil moet staan, in het zicht te hangen. Het ruimt niet alleen mijn bureau op, wat weer afleiding scheelt, maar ik kan daar alles wat ik opschrijf op hangen. Of het nu een to-do list is of een nieuw idee voor een blog. Alles hangt op 1 plek in plaats geschreven in/op allemaal verschillende notitieboekjes of kladblokken. Het scheelt ruimte in mijn hoofd, plus de belangrijke dingen vergeet ik minder snel, hoop ik. Ik ga voor mezelf uitproberen of dit voor me werkt. Ik ben benieuwd!

Wat voor manieren hebben jullie om de focus te houden en niet afgeleid te raken?


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *