Over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel
Zelfzorg, self-care: doe ik dat wel goed?
Zelfzorg, self-care: doe ik dat wel goed?

Zelfzorg, self-care: doe ik dat wel goed?


Zelfzorg ik vind het maar een lastig iets. Doe ik wel genoeg aan self-care? Dat vraag ik mezelf soms wel eens af. Deze week neem ik je mee in mijn gedachten..

Zelfzorg of self-care, wat houdt het eigenlijk in? Nou dit:


self-care

/sɛlfˈkɛː/

noun

1. the practice of taking action to preserve or improve one’s own health.
“autonomy in self-care and insulin administration”

– the practice of taking an active role in protecting one’s own well-being and happiness, in particular during periods of stress.
“expressing oneself is an essential form of self-care”


Of in ieder geval zo wordt het omschreven in het woordenboek. Valt dat wat ik nu doe onder zelfzorg: een blog schrijven, ondertussen nippend aan mijn overheerlijke iced latte (mét caramel)? In zekere zin wel, want ik doe op dit moment waar ik van houd: schrijven, én ik drink wat zo graag drink: een (iced) latte caramel. Een moment wat overigens deze keer wel verstoord wordt door een badkamer renovatie van de bovenburen.. Helaas pindakaas.

Maar goed, terug naar het onderwerp zelfzorg. Uit bovenstaande definitie blijkt al wel dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Niet dat je er per se een dag voor uit moet trekken, maar gewoon elke dag. Zelfs als je er een drukke werkdag op hebt zitten en van jezelf nog van alles moet doen. Zelfzorg kan op verschillende manieren. Iets doen, of juist niet doen, waardoor je jezelf oplaadt. Hoe je dat doet is per persoon verschillend. De een laadt op door een boek te lezen, een ander door het hoofd leeg te maken door intensief te sporten en weer een ander gaat gewoon lekker chill met een bak thee op de bank zitten en naar buiten staren. Dat laatste lijkt me heerlijk overigens! Maar als je NAH hebt, is het toch nog ietsjes belangrijker om echt goed voor jezelf te zorgen, zodat je niet overprikkeld raakt of, in mijn geval, een epilepsie aanval krijgt. Dus wat werkt voor mij als het om self-care gaat en doe ik dat wel genoeg de laatste tijd?

Te veel of te weinig zelfzorg?

Om maar bij dat laatste te beginnen, doe ik de laatste weken wel genoeg aan zelfzorg? Ik denk dat dat antwoord ‘nee’ is. Ik merk dat ik de laatste tijd te veel van mezelf vraag, te veel over mijn grenzen heen ga en te veel naar me toe trek. Ja, goed he die zelf reflectie? 😉 Anyway, veel ’te veel’ woorden, dus ergens gaat er iets niet goed.

zelfzorg-self-care-doe-ik-het-wel-genoeg-blogs-tot-op-zekere-hoogte-1
Waaraan merk ik dat?

Een voorbeeld: ik heb het gevoel dat ik de laatste weken echt van hot naar her vlieg. Neem nou de laatste 4 of 5 weekenden. Voor mijn gevoel ben amper thuis geweest deze weekenden. Het ene weekend ging ik naar Texel, het andere weekend naar Friesland en dan was het weer naar Texel of Hoogeveen om daar te gaan parachutespringen. Ondanks dat het allemaal wel plekken zijn waar ik graag ben en waar ik in principe wel tot rust kan komen, is het wel zo dat ik er wel heen moet. Dus ik was veel met de auto onderweg, wat echt energie vreet!

Daarnaast merk ik dat ik na mijn werk te weinig rust neem. Ik probeer bijvoorbeeld altijd nog wat huishoudelijke dingetjes te doen, naar de supermarkt te gaan of andere dingen die in mijn hoofd zitten en die eruit moeten voordat ik eindelijk rust kan ervaren.

Ook besteed ik de laatste tijd wat te veel tijd op mijn telefoon, ik ben altijd maar online, of voel me verplicht om altijd maar bereikbaar te zijn voor iedereen. Waarom? Wist ik dat maar.

Als laatste kom ik de laatste weken wat moeilijk in slaap. Er spookt nog van alles in mijn hoofd als ik wil gaan slapen. Dat zorgt er niet alleen voor dat ik minder snel in slaap val, maar ook dat ik onrustig slaap. Dit in combinatie met de vermoeidheid die eruit voortvloeit, beperkt me in andere dingen, zoals werk of afspraken op sociaal vlak.

Waarom doe ik dat mezelf aan?!

Pff, wist ik dat maar. Ook al heb ik door vallen en opstaan wel geleerd dat voor mezelf zorgen zo verschrikkelijk belangrijk is. Misschien doe ik het omdat ik anders het idee heb dat ik datgene wat ik moet doen niet af krijg of dat het er anders bij blijft. Een andere reden is misschien omdat ik soms het idee krijg dat ik te weinig doe in vergelijking met de rest van de wereld. Een reden die echt nergens op slaat, omdat mijn leven sowieso al niet gaat zoals het ‘zou moeten’ maatschappelijk gezien dan. En dat is helemaal niet erg!

Hoog tijd om er wat aan te doen dus. Tijd voor self-care!

Mijn oplossingen – mijn vormen van zelfzorg.

Sinds afgelopen weekend probeer ik beetje bij beetje verandering te brengen in mijn levensstijl en daar meer rust in te brengen. Bijvoorbeeld door van woensdag echt mijn vrije dag te maken, maar wat kan ik nog meer doen? Wat beschouw ik zelf als self-care en wat probeer daarvoor te doen:

  • Voor het slapen gaan mijn hoofd leegmaken door op te schrijven wat er in mijn hoofd rond spookt.
  • Per dag taken schrappen die niet per se die dag af hoeven, maar die verplaatst kunnen worden naar latere tijdstippen.
  • Minder dingen naar me toe trekken, hoe moeilijk dat ook vind.
  • Meer doen wat me gelukkig maakt en waar ik rust door ervaar:
    • wandelen (i.c.m. vogels kijken)
    • lezen
    • schrijven

Kortom: ook leuke dingen toevoegen aan mijn dag. Dingen waar ik energie van krijg en dat ontbreekt er, vooral doordeweeks, nogal eens aan. Laten we over een maandje kijken of dit alles een beetje gelukt is. I’ll keep you posted!

Fijn weekend allemaal!!

Wat is self-care/zelfzorg voor jullie?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *