10 jaar nadat…
10 jaar nadat…

10 jaar nadat…


10 jaar nadat ik traumatisch hersenletsel opliep na een ongeluk. Wat voel ik na die 10 jaar, wat is er veranderd? 10 jaar nadat...

…mijn leven volledig op z’n kop kwam te staan. 10 jaar na die woensdag 28 augustus 2013. 10 jaar hersenletsel. Het voelt als een eeuwigheid geleden, maar tegelijkertijd lijkt het ook alsof het gister was. Toch beslaat het inmiddels een derde van mijn leven tot nu toe. Het is een standaard geworden. Een vaste waarde. De 20 jaar ervoor, mijn oude ik, herinner ik me bijna niet meer. Dat voelt gek. The before is niet meer, de after is wat het is en dat is mijn leven. Een gelukkig leven!

10 jarig jubileum: to vier or not to vier?

De laatste 10 jaar stond ik elk jaar wel stil bij deze dag, de 28e van de 8e maand. Alleen een jubileum heb ik het nooit genoemd. Nee mijn ‘5-jarig jubileum’ ook niet. Mijn definitie van een jubileum is een viering. 5 jaar geleden had ik niet het idee dat er iets te vieren was. Er was gewoon weer een jaar voorbij met hersenletsel, dat denken en weer door.

Als ik terugkijk, had ik 5 jaar geleden een heel andere mindset. Ook al had ik het gevoel dat ik niet meer in de herstelmodus zat, zoals ik wel had direct na mijn ongeluk, zat ik toch wel in een soort van herstelmodus. Niet per se de terug-naar-mijn-oude-ik-modus, maar de terug-naar-de-maatschappij-modus. 5 jaar geleden studeerde ik af, was ik 3 banen verder waar ze me niet meer wilden hebben, of waar ze me niet begrepen en was ik bang dat er geen plaats meer voor mij in de maatschappij was. Het was een periode waarin ik angst en verdriet voelde.

Maar wat is er dan veranderd de afgelopen 5 jaar, dat ik mijn 10 jaar hersenletsel wel als een jubileum zie? Dat ik deze ‘mijlpaal’ wel wil vieren? Dat antwoord is eigenlijk best heel simpel.

5 jaar later

Nu 5 jaar later, heb ik eigenlijk alles bereikt wat ik vroeger wilde bereiken. Ik vond de liefde van mijn leven, de liefste kat van de wereld en mijn droomhuis. Ik heb de beste vrienden die ik me kan wensen, een liefdevolle familie, een leuke vaste baan en.. oh ja, 10 jaar hersenletsel. Je zou het bijna vergeten! Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Heb ik zeker nog mijn off-days en dagen dat het woord energie niet in mijn woordenboek te vinden is. Maar alles bij elkaar heb ik alles wat mijn hartje begeert. Kan ik nog steeds de herinneringen maken die ik wil maken en de dingen doen die ik wil doen, maar verspreid over de langere termijn. En dat is echt niet slecht! Want zo heb je alleen maar meer om naar uit te kijken. I’m living my slow life & I live it to the fullest.

Dus wat ik voel 10 jaar na dato? Blijheid, tevredenheid, dankbaarheid, maar vooral geluk. 4 woorden die bij mijn definitie van een jubileum horen.

Gefeliciteerd met 10 jaar NAH!!

10-jaar-nadat-blogs-tot-op-zekere-hoogte-geluk


2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *