Over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel
Terugblik: wat ik leerde in 2020
Terugblik: wat ik leerde in 2020

Terugblik: wat ik leerde in 2020


De laatste dag van 2020. Wat een jaar was dit zeg, een jaar waar ik niet echt rekening mee had gehouden. Maar ja, wie wel? Toch heb ik genoeg meegemaakt om op dit jaar te kunnen terug blikken. Wat leerde ik en wat wil ik graag los laten in 2021? En hoe kijk ik vooruit op het nieuwe jaar, waar wil ik mijn tijd aan besteden?

erugblik-wat-ik-leerde-in-2020-blogs-tot-op-zekere-hoogte-3

Tsja, wat ik al zei, wat een jaar was 2020. Een jaar wat zeker mijn geschiedenisboek in gaat, met negatieve punten, maar zeker ook met positieve dingen erin. Want ja, voor iemand met hersenletsel was dit toch wel een beetje een perfect jaar. Tenminste als ik voor mezelf spreek. Toch heb ik ook echt dingen gemist: met mooi weer een terrasje pakken met vriendinnen bijvoorbeeld. Maar ook concerten en een deel van het skydive seizoen.

Wat voor mij niet had gehoeven was het krijgen van de coronings eind maart. Gelukkig wel antistoffen aangemaakt, waardoor ik misschien de volgende keer minder last heb. Het positieve er maar weer uit halen 😉

Een andere grote verandering van dit jaar was mijn verhuizing. Na 9 jaar in Utrecht te hebben gewoond, verhuisde ik in september naar Groningen. Een grote stap, want een andere stad en voor het eerst samenwonen. Deze keer niet samenwonen met huisgenoten/studenten, maar met mijn vriend. Toch weer wat anders, maar heel blij dat ik deze stap samen met hem heb genomen!

Werkende leven

Met werk zat het dit jaar tegen, maar tegelijkertijd ook mee. Aan de ene kant verloor ik mijn baan geheel onverwachts. Aan de andere kant opende deze gesloten deur weer een andere deur. Misschien nog wel een betere ook. Want nu is het echt thuiswerken, minder uren per week werken en super flexibel. Precies wat ik nodig heb, want wanneer ik energie heb, werk ik en ik laat het even liggen als mijn energie op is. Het werkt perfect!

Ontspanning en stress

Ontspanning en stress lagen dit jaar heel dicht bij elkaar, waarin stress vaak toch een beetje de overhand kreeg. Waardoor? Ja, door alle veranderingen. Met mijn NAH kan ik daar toch echt minder goed tegen. Corona, het verliezen van mijn baan en ook de verhuizing, het had allemaal zijn weerslag op me. De ontspanning was in die maanden ver te zoeken en zorgde voor oververmoeidheid.

De ontspanning vond ik eigenlijk de laatste maanden van dit jaar weer terug, na de verhuizing. De verhuizing was klaar, in november vond ik een nieuwe baan en eindelijk kon ik van betekenis zijn voor NAH lotgenoten. Dit alles gaf rust in mijn hoofd. Het voelt alsof ik alles op de rit heb nu en dat scheelt heel wat kopzorgen!

Wat neem ik mee naar 2021

Die ontspanning wil ik heel graag meenemen naar 2021. Natuurlijk: stress zal ongetwijfeld ook in 2021 zo nu en dan de kop op steken. Alleen hoop ik dat ontspanning dit jaar de overhand heeft in plaats van de stress.

Mijn focus het komend jaar ligt in eerste instantie op mijn werk, mijn vriend, familie, vriendinnen, het doen van leuke dingen en het genieten van de kleine dingen. Hopelijk kunnen we weer naar concerten, in de zon op een terrasje zitten en vooral weer volop parachutespringen. Hoop je mee?

Voor nu wens ik een ieder van jullie een hele fijne jaarwisseling en een (zoveel mogelijk) stressvrij en ontspannen 2021!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *