Over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel
Afstuderen met NAH
Afstuderen met NAH

Afstuderen met NAH


Alweer 2 weken geleden dat ik een blog schreef. Tijd voor een nieuwe dus! In deze blog beschrijf ik in het kort hoe (af)studeren met NAH ging bij mij.

afstuderen-met-NAH-blogs-tot-op-zekere-hoogte

31 mei 2018, 2 jaar geleden alweer. Op die dag studeerde ik officieel af. Eind april, de dag voor Koningsdag op 26 april, had ik al gehoord dat ik mijn scriptie had gehaald en ik dus informeel gezien, was afgestudeerd. Maar op 31 mei kreeg ik het officiële bericht van mijn afstuderen! Sinds 2011 heb ik me het schompes gewerkt om deze mijlpaal te halen. Al liep dat door mijn ongeluk in 2013 wat anders dan ik in eerste instantie voor ogen had. NAH kwam om de hoek kijken. Mijn studieverloop ging daardoor met meer vallen dan opstaan. Zeker als je bedenkt dat ik uiteindelijk bijna 1,5 jaar over mijn scriptie heb gedaan, terwijl ik andere vakken begin 2017 al had afgerond. Best bizar als je er zo over nadenkt. Maar goed gehaald, is gehaald!

(Af)Studeren met NAH

Afstuderen met NAH en sowieso studeren is niet de meest gelukkige combi kan ik je vertellen. Hoewel het me in het eerste jaar na mijn ongeluk best redelijk afging, was dat in het studiejaar 2015/2016 niet het geval. Al hoefde ik in dat jaar nog maar 3 vakken te halen plus mijn scriptie. Prima te doen in een jaar zou je zeggen. Tsja, als je je eigen grenzen bewaakt zou ik het daar wel mee eens kunnen zijn. Maar goed, ik ben een Ram, zo koppig als maar kan en altijd maar willen doorzetten. Dus nee, mijn eigen grenzen bewaken? Dat kwam niet in mijn woordenboek voor destijds. Zelfs niet nadat ik mezelf in de zomer van 2015 erg hard tegenkwam, doordat fulltime werken bij Paracentrum Texel niet lukte. Ontkenningsfase noem ik het maar. Dit alles zorgde ervoor dat ik mijn vakken wel haalde, maar ik heel erge struggles had met mijn afstudeerscriptie.

Ja, plannen kon ik wel, en ik had ook wel in mijn hoofd hoe ik de dag zou in delen als het ging om het schrijven van mijn scriptie. ’s Ochtends 1,5 uur schrijven, dan even rust, en als ik dan eind van de middag nog energie had, zou ik nog een uurtje schrijven. Elke dag een stukje. Helaas ging dat uiteindelijk niet zoals gepland. Ja, die anderhalf uur elke ochtend ging goed, maar dat uurtje extra aan het einde van de middag, lukte gewoon nooit. Dus verplaatste ik dat naar de volgende dag. Je raadt het al, het werk stapelde zich op, waardoor ik uiteindelijk de gestelde deadlines niet haalde. Nu zou je kunnen zeggen, dan vraag je toch uitstel aan? Dat deed ik ook, maar veel te laat, pas een paar dagen voor de deadline. Omdat ik mezelf voorhield dat het allemaal wel zou lukken, maar helaas. Dat ging toch niet. Super confronterend allemaal. De acceptatie van dingen die ik niet meer kon na mijn ongeluk, was er dus toch nog niet, terwijl ik dacht van wel.

Cognitieve training en psycholoog

Na veel gesprekken met de praktijkondersteuner bij de huisartsenpraktijk, werd ik uiteindelijk doorverwezen naar Klimmendaal. Een revalidatiekliniek in Arnhem gespecialiseerd in NAH. Daar zou ik een paar uurtjes per week naar de psycholoog gaan en een cognitieve training volgen, zodat onder andere mijn planningen weer normaal zouden verlopen. Achteraf gezien is dit de één van de beste stappen die ik ooit heb gezet. Hierna zag ik alles wat minder somber in, verliep de planning van het schrijven van mijn scriptie soepeler en durfde ik eerder om uitstel te vragen bij mijn scriptiebegeleider. Samen met mijn, inmiddels 3e scriptie begeleider die mijn situatie wel begreep, heb ik stapje voor stapje een goede scriptie neer kunnen zetten. Normaal gesproken heb je bij de opleiding die ik gedaan heb, Communicatie- & Informatiewetenschappen (Universiteit Utrecht), 10 weken de tijd om je eindscriptie te schrijven. Veel te kort voor iemand met NAH.

Tip voor afstuderen met NAH

Dus hierbij een tip. Ben je aan het afstuderen met NAH en struggle je met je scriptie? Geef tijdig aan je scriptiebegeleider, en ook je studieadviseur, aan wat je nodig hebt om die scriptie te kunnen nailen. Zij zullen je begrijpen en je helpen waar ze kunnen om ervoor te zorgen dat jij je scriptie haalt. Ik begrijp heel goed dat het heel lastig is om die stap te zetten. Maar hoe langer je ermee wacht, hoe langer je erover doet en hoe meer het gaat frustreren. Go for it en dan kun je die fantastische mijlpaal extra goed vieren. Waarom? Je bent afgestudeerd terwijl je NAH hebt. Geloof me, beter wordt het niet. Je kunt het doorzetter!!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *