De Dag van Overprikkeling
De Dag van Overprikkeling

De Dag van Overprikkeling


Hersenletsel kent vele gevolgen en overprikkeling is daar een van. Daarom is het vandaag de dag van de overprikkeling. Ik neem jullie mee in hoe ik die overprikkeling ervaar sinds mijn NAH.

Maar eerst overprikkeling, wat is dat eigenlijk? Veel mensen met hersenletsel hebben vaak te maken met sensorische overprikkeling. Wat dat inhoudt? Eigenlijk is dat dat bijna elke zintuiglijke prikkeling zorgt voor een overmatige reactie van het zenuwstelsel. Waar gezonde mensen deze prikkelingen goed kunnen handelen, zorgt het er bij veel mensen met hersenletsel voor dat ze extreem gevoelig voor bepaalde prikkels worden. Voorbeelden daarvan zijn extreme gevoeligheid voor geluid, licht, visuele patronen, geur, bewegingen en vooral ook achtergrondgeluid. Ook heeft het brein van iemand met NAH moeite met het filteren van al die cognitieve prikkels. Daardoor wordt bijvoorbeeld het denken en het onthouden van dingen een probleem. Je leven verandert er dus heel erg door en ja, dat is slikken en vooral van de buitenkant niet te zien.

DAG-VAN-OVERPRIKKELING-blogs-tot-op-zekere-hoogte-1 .jpg
Overprikkeling in mijn leven

Ook ik ervaar dagelijks de gevolgen van overprikkeling en ook bij mij heeft dat grote invloed op mijn leven. Het heeft bijvoorbeeld grote invloed op mijn sociale leven. Veel sociale dingen moet ik laten. Zeker in de beginfase van mijn hersenletsel, maar nu gaat dat gelukkig veel beter en kan ik beter passen en meten gedurende een week en heb ik steeds vaker een beetje energie over om leuke dingen te doen na het werk bijvoorbeeld.

Maar terug naar die overprikkeling. Het uit zich bij mij vooral in geluid en achtergrondgeluid, maar soms als ik echt heel moe ben, ervaar ik het ook met geur en bewegingen. Ik moet zeggen dat ik het lastig vind om uit te leggen hoe zoiets dan voelt. Ja, ik voel me mentaal heel moe en ik kan niet meer echt helder denken. Ook voelt het vaak alsof het veel te druk om me heen is, terwijl het bijvoorbeeld super rustig is. Gek hè? Één ding kan ik je wel vertellen, ondanks dat ik in zo’n geval al moe ben door bijvoorbeeld werk, werkt die overprikkeling nog eens extra uitputtend. Het voelt dan net alsof mijn hoofd bijna gaat ontploffen of alsof het mistig is en je geen hand voor ogen meer ziet.

Een gevolg: ik word stil, moet heel erg om woorden zoeken en ik ga wat wazig uit mijn ogen kijken. Er komt niets meer binnen. Misschien is dat zelfs het punt dat je pas ziet dat ik overprikkeld ben. Natuurlijk zie ik dat zelf niet van de buitenkant, maar in mijn omgeving (vriend, familie, vrienden en zelfs mijn werkgever) valt dat toch wel op, omdat dan vaak gezegd wordt: ‘Oh je bent moe he?’ of ‘Ik geloof dat je dit niet meer oppikt zeker?’. Klinkt heftig om te horen, maar ik vind het ook wel weer prima. Het scheelt namelijk uitleggen dat ik overprikkeld ben en waarom. Want dat zorgt ook weer voor extra cognitieve prikkels, dus nee dank je 😉

Hoe kom je van die overprikkeling af?

Ja, niet. Het is inmiddels zo ingeweven in mijn leven dat ik er inmiddels mee om kan gaan en het laat gebeuren. Ik kan er niets tegen doen. Ja, hele dagen door in bed liggen en niets anders doen, maar wat voor een leven is dat? Dus ik neem het zoals het komt en ik aanvaard de bijkomende consequenties. Ik weet dat ik overprikkeld raak van een uitje, een middagje terras met een vriendin of een weekend parachutespringen. Daarom calculeer ik van te voren en daarna rust in voor zover dat mogelijk is en daardoor overzie ik de overprikkeling en anticipeer ik daarop. Dat betekent dat ik soms dingen moet schrappen en moet kijken wat wel kan en wat niet. Ik ben blij dat ik daarin een weg heb gevonden en daarin de steun heb van iedereen in mijn persoonlijke omgeving.

In ieder geval zal het altijd een kwestie van wikken en wegen blijven op dat gebied. Dat altijd moeten schakelen is soms verschrikkelijk moeilijk en zorgt zo nu en dan voor de nodige emoties, maar het lukt elke keer weer en dat al bijna 8 jaar. Je snapt wel, dat maakt me super trots 😀

Wil je nou meer weten over hoe dat met overprikkeling zit of ken je iemand in je omgeving die te maken heeft met overprikkeling en wil je weten hoe je dat kunt herkennen? Hersenletsel-uitleg heeft een pagina in het leven geroepen waarop je alle informatie kunt vinden. Super interessant en super nuttig. Dus laten we samen gaan voor herkenning en erkenning!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *