Over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel
Brain Awareness Week 2021: onzichtbare gevolgen
Brain Awareness Week 2021: onzichtbare gevolgen

Brain Awareness Week 2021: onzichtbare gevolgen


Deze week staat in het teken van de Brain Awareness Week 2021. Misschien heb je het al wel voorbij zien komen op sociale media, of in reclames. In deze blog wil ik het ook graag even hebben over deze belangrijke week. Benieuwd? Lees gauw verder en dan vertel ik je meer.

Zoals gezegd is deze week uitgeroepen tot Brain Awareness Week 2021, met als thema de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Het komt maar al te vaak voor dat, wanneer ik vertel dat ik hersenletsel heb, mensen tegen me zeggen: ‘Oh, maar daar zie ik helemaal niets van bij je! Moet je dan niet ook verlamde ledematen hebben?’. Een kort antwoord: Nee.

Je kunt ook hersenletsel hebben door zuurstoftekort of, zoals in mijn geval, door een ongeval. In de meeste gevallen is het dan zo dat je geen verlammingsverschijnselen hebt. Bij mij werkt alles helemaal prima, maar niet in mijn hoofd. En inderdaad, dat zie je niet.

Onzichtbare gevolgen

Onzichtbaar hersenletsel, leidt vaak tot onbegrip. Ook ik heb dat meerdere malen meegemaakt en ik begrijp het wel. Ook al is er een tijd geweest dat het ongelooflijk frustrerend was. Ik had geen zin om het telkens uit te moeten leggen, maar op een gegeven moment kon ik daar vrede mee hebben. Hoe dan? Tsja, dat weet ik niet. Het groeide gewoon zo, misschien doordat ik beter om kon gaan met mijn situatie, ermee leerde dealen.

Brain-Awareness-Week-2021-onzichtbare-gevolgen-hersenstichting-blogs-tot-op-zekere-hoogte

Anyway, toen ik mijn hersenletsel net had, merkte ik niet heel veel van dat onbegrip. Ik was zo bezig met mezelf, zo bezig met helemaal herstellen. Zo herstellen dat ik mijn oude leven weer helemaal kon oppakken, weer ‘beter’ zou worden, net zoals velen met mij dachten. Behalve de mensen die er voor mij echt toe doen, mijn ouders. Die lieten me begaan, zodat ik er zelf achter zou komen dat dat niet ging gebeuren. Ondanks hun goedbedoelde adviezen tussendoor en het aangeven van hun zorgen. Ik luisterde er maar half naar. Ik wist het beter. Maar dat was toen..

De laatste jaren

De laatste jaren, zeker de laatste 2 jaar in mijn zoektocht naar werk, viel me op dat het onbegrip wel degelijk aanwezig was. Ik merkte dat voornamelijk bij het solliciteren. Tijdens het eerste sollicitatiegesprek sprak ik me al openlijk uit dat ik met een rugzak kwam. Een rugzak genaamd Niet Aangeboren Hersenletsel. Een veel voorkomende reactie was: ‘Oh, en wat denk je, herstelt dat zich nog? Word je nog beter?’. Mijn antwoord was elke keer nee. Na 5/6 jaar herstelt dat niet meer zoals het 1e jaar na mijn ongeluk, toen mijn hersencelletjes nog nieuwe verbindingen probeerden te maken. In ieder geval, na zo’n eerste gesprek kreeg ik te horen dat ik wel alle kwaliteiten bezat en dat ik gebeld zou worden. Top. Maar dat belletje was eigenlijk altijd een afwijzing. Ook prima, maar de reden was niet altijd prima. Vaak was de reden een echt cliché, terwijl ik aan alles merkte dat het aan mijn hersenletsel lag maar dat ze dat niet hardop wilden zeggen. Zeker als ze met een reden kwamen die totaal tegenstrijdig was met wat ze in het gesprek gezegd hadden. Jammer, maar het is niet anders.

Het kan wel anders!

Maar het kan wél anders! Vandaar dat ik zo blij ben met een week als deze, een Brain Awareness Week. Een week waarin hersenletsel een week lang uitgelicht wordt om het erover te kunnen hebben. Om er bewustwording voor te creëren en vooral om het bespreekbaar te maken. Iets wat het meest nodig is, want zoals gezegd: aan de buitenkant zie je het niet! Laten we er alles aan doen om dit uit de dragen, zodat er hopelijk over een aantal jaar niet meer een Awareness Week aan te pas moet komen om bewustzijn en erkenning te creëren voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Dat we het tegen die tijd allemaal al bespreekbaar kunnen maken bij, bijvoorbeeld, toekomstige werkgevers. Lieve lezers, helpen jullie mee?

Nog even een side note: mocht je meer willen weten hoe de Brain Awareness Week 2021 wordt vormgegeven, neem dan een kijkje op de pagina van de Hersenstichting! Er is voor de hele week een hele agenda samengesteld, waarbij je elke dag naar een podcast kunt luisteren, naar webinars kunt kijken of de verhalen van lotgenoten kunt lezen. Een echte aanrader!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *