Over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel
The Art Of.. knopen doorhakken
The Art Of.. knopen doorhakken

The Art Of.. knopen doorhakken


Knopen doorhakken. Iedereen heeft er mee te maken. Beslissingen die te maken hebben met je werk, je gezinsleven of in je sociale leven. Soms hak je zulke knopen heel makkelijk door en soms kost het wat meer moeite. Hoe dat bij mij als NAH’er gaat? Ik vertel het je in deel 1 van: Hoe hak ik knopen door?

Oké, om het niet te laten lijken als een verhaal in de ‘Hoe Overleef ik…’ -serie jeugdboeken van schrijfster Francine Oomen

Ja inderdaad, bij mij gaat het knopen doorhakken de laatste tijd wat minder goed. Tsja, eigenlijk is dat een dik understatement. Het gaat belabberd, slecht of gewoonweg kut. Zo dat is eruit, mijn excuses voor het woordgebruik.

De laatste tijd heb ik weer meer moeite met het maken van beslissingen. Met knopen doorhakken. En nee, ik weet dat het geen wereld veranderde knopen zijn in mijn geval. Het gaat om kleine dingetjes, maar wel dingen die voor gezonde mensen niets uitmaken, maar voor NAH’ers zoals ik, zorgen voor frustratie. Weer iets wat ik moet laten. Iets wat ik wel kan, maar nu gewoon even niet lukt. Have NAH they said, It will be fun, they said. Ja nee, soms even niet dus.

Is knopen doorhakken lastig door NAH?

Ja, dat is het. In mijn leven voor NAH had ik ook al wel moeite met beslissingen nemen. Ik dacht over alles wel 2x keer (of meer) na of ik iets wel of niet zou doen. Alleen heb ik er nu nog meer moeite mee, want deze keer gaat het om kleine beslissingen. Beslissingen die je als gezond iemand bijna niet hoeft te maken, zijn voor mij dagelijkse kost. Beslissingen als: heb ik na een paar uurtjes werken nog de energie om boodschappen te doen, of heb ik na werk nog de energie om naar een vogelkijkhut te rijden. 9 van de 10 keer is het antwoord nee. Het stomme is, in mijn achterhoofd weet ik dat ook altijd wel. Maar je probeert wel eens wat en als dat dan goed uitpakt dan doe je dat nog een keer, totdat je weer met de neus op de feiten wordt gedrukt.

Nou, in zo’n stadium zit ik nu. De laatste weken, misschien zelfs wel maanden, merk ik dat ik veel te lang beslissingen uitstel, er te lang over nadenk (wat btw energie vreet) of de beslissing maak om ervoor te gaan, om er daarna weer op terug te komen en het toch weer cancel omdat het toch niet gaat lukken. Dit soort beslissingen die ik dagelijks voor mijn kiezen krijg, blijven in mijn hoofd hangen. En áls ik dan de knoop heb doorgehakt, blijf ik eraan denken en kom ik dus weer op mijn beslissing terug. Terwijl ik dondersgoed weet dat het me niet gaat lukken, dat ik het niet ga trekken, dat ik er te moe voor ben. Zo vervelend (ja, ik strooi vandaag met understatements;-)). Je begrijpt het, een vicieuze cirkel (daarom heb ik in de vorige zinnen alles van het begin nog een keer herhaald, had je niet door hè?! ;-)).

The-art-of-knopen-doorhakken-blogs-tot-op-zekere-hoogte-2.jpg
SAMEN op zoek naar de oplossing

Anyway, ik zal dus op zoek moeten naar oplossingen. Misschien andere oplossingen zoeken dan die ik nu voor handen heb. Normaal gesproken kan ik helderder nadenken over de te maken beslissingen als ik een wandelingetje maak, of als ik er met iemand over heb gepraat. Maar misschien zijn er ook nog andere oplossingen te bedenken. Andere manieren die helpen om sneller en makkelijker knopen door te kunnen hakken. Ik heb ze nog niet gevonden, maar ik ga ernaar op zoek en kan daar jullie hulp goed bij gebruiken! Laten we SAMEN op zoek gaan naar een oplossing. Want die oplossing kan voor iedereen anders zijn.

Dus bij deze: gooi die oplossingen naar me toe!

Hoe zorg jij ervoor dat je sneller en gemakkelijker beslissingen kunt nemen?

Alle binnenkomende oplossingen ga ik bundelen en in de volgende blog plaatsen. Zodat iedereen die moeite heeft met knopen doorhakken een oplossing kan vinden die bij hem/haar/hen past! Top idee of een top idee? Ja, dat dacht ik dus ook 😀 Kom maar op met die oplossingen. Je kunt jouw oplossing sturen in de reacties hieronder, via het contactformulier of via een dm op Instagram of Facebook!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *