Accepteren van NAH? Nee, ander woord a.u.b.
Accepteren van NAH? Nee, ander woord a.u.b.

Accepteren van NAH? Nee, ander woord a.u.b.


Je NAH accepteren of het anders noemen? Iets in die trant zag ik laatst voorbij komen op de Instagram van een lotgenootje. Het triggerde me, want ja accepteren, is dat wel het goede woord? Lees deze week mijn gedachten hierover.

Als mensen mij vragen of ik nu na 7,5 jaar beter ben, zeg ik: Nee, ik ben niet beter, maar ik heb het geaccepteerd. Dit zeg ik vaak om ervan af te zijn en ook wel uit automatisme. Mensen lijken het dan beter te begrijpen. Maar eigenlijk dekt het woord acceptatie de lading helemaal niet. Dat besefte ik me ineens weer toen ik vorige week op Instagram een post van een lotgenoot voorbij zag komen.

Accepteren, eigenlijk een rot woord.

In haar post zei ze dat ze eigenlijk een verschrikkelijke moeite had met het woord ‘accepteren’. En ik moet zeggen ik geef haar groot gelijk en ik ben het er ook mee eens. Want waarom zou je je NAH accepteren, dat doe ik ook niet? Je hebt er niet zelf voor gekozen en als ik mocht kiezen, dan had ik ook zeker niet voor mijn hersenletsel gekozen. Wie wel, right? Alleen kun je er gewoon niet omheen. Je kunt niet je kop in het zand steken en net doen alsof je het niet hebt. Dat helpt je op geen enkele manier. Je zult er op de een of andere manier mee moeten dealen. Hoe moeilijk het ook is en kan zijn.

accepteren-van-nah-nee-een-ander-woord-aub-blogs-tot-op-zekere-hoogte-1
Maar hoe het dan te noemen?

In ieder geval, vroeg zij aan het einde van haar post aan haar volgers om een woord te kiezen wat voor hen wel goed voelt. Net als vele anderen ben ik daar ook over gaan nadenken. En ik kwam erachter dat er bij mij verschillende woorden naar boven komen die voor mij destijds goed voelden, maar die naarmate de tijd vorderde veranderden in andere woorden. Hoe dat komt? Ik heb daar maar één verklaring voor: door het proces wat ik doormaakte.

Passende woorden in het begin

In het begin, toen ik NAH kreeg en weer probeerde te lopen en praten etc., waren de woorden ‘doorzetten’ en ‘hoop’ de voornaamste woorden. Later, toen ik letterlijk en figuurlijk stappen had gezet en zelfs weer met mijn studie kon beginnen, veranderden die woorden langzamerhand. De woorden ‘doorzetten’ en ‘doorzettingsvermogen’ bleven een rode draad in mijn proces, maar het woord ‘hoop’, werd steeds meer ‘vertrouwen’. Omdat het steeds beter ging, kreeg ik meer vertrouwen in enerzijds dat het werkte hoe ik alles aanpakte en anderzijds kreeg ik weer vertrouwen in dat ik weer zo goed als de oude kon worden. Nu bedenk ik me ook ineens dat het woord ‘naïef’ daar ook wel weer bij past, al besefte ik dat destijds niet. Misschien een goede voor het stadium daarna.. 😉

Op een gegeven moment, toen ik ook probeerde weer wat te werken, raakte ik overbelast. Ik viel best wel in een gat en mijn zelfvertrouwen was weg. De verwerking van wat me was overkomen, begon toen eigenlijk pas echt. De woorden ‘doorzettingsvermogen’ en ‘doorzetten’ waren weer heel erg van toepassing, maar nu kwam er nog woord bij: ‘aanpassen’. Ik moest me aanpassen aan wat ik kon. Me aanpassen aan wat mijn hoofd kon verwerken. Deze woorden zijn vele jaren mijn key-words geweest. Tot ik het gevoel had dat ik me ook echt had weten aan te passen ook al ging ik zo nu en dan nog over mijn grenzen heen. Ik zat in dat stadium dus bijna tegen ‘accepteren’ aan.

En uiteindelijk..

Nu na 7,5 jaar, heb ik vele verschillende stadia meegemaakt, met een sleutelwoord wat als een rode draad door mijn leven liep en nog steeds loopt: ‘doorzettingsvermogen’. Soms een woord wat ik echt nodig heb, maar soms ook een woord wat een valkuil voor me wordt, waardoor het meer op pushen lijkt, dan op doorzetten. Maar vandaag de dag is er nog een ander woord bij gekomen. Een woord waarbij ik me heel lekker voel. Een woord wat me trots maakt op wat ik heb bereikt. Welk woord? ‘Helen’. Want nu ik alles bijna helemaal op de rit heb en ook de letselschadezaak het laatste stadium ingaat, heb ik het gevoel dat het helingsproces is begonnen. En zeg nou zelf, dat is toch veel meer waard en voelt toch veel beter dan het woord ‘accepteren’?!

Nu ik een woord heb gekozen, ben ik heel benieuwd welk woord jij zou kiezen. Let me know in de reacties!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *