Je doel: het behalen of de reis?
Je doel: het behalen of de reis?

Je doel: het behalen of de reis?


Het behalen van een doel, is dat een reis om dat doel te behalen? Of is het behalen van je doel juist de winst? Het is iets wat me aan het denken zette. Benieuwd? Lees dan gauw verder.

Afgelopen weekend zat ik een talkshow te kijken waarin een paar jongeren te gast waren met hun vaders. De jongens wilden in de voetsporen van hun vader treden. Ze keken tegen hun vader op en op wat hij bereikt had. De ene in sport, de ander in de muziek. Na het te hebben gehad over koetjes en kalfjes met de talkshow host, kwam het gesprek op de doelen van de jongemannen. Wat wilden ze bereiken in hun sport of met hun muziek, wat was hun uiteindelijke doel?

De winst het doel?

Nadat de jongelui hun doelen hadden uitgesproken, zei de vader van de muzikant iets wat me aan het denken zette. Hij hoorde van de sportende zoon dat hij wilde winnen. Gouden plakken op WK’s, EK’s en de Olympische Spelen etc. Dat was was zijn doel en dan zou zijn doel bereikt zijn.

De vader van de muzikant zei dat hij het doel van de jongen mooi vond, maar hij zei ook dat het behalen van je doel niet alleen maar over winnen gaat. Want wat als het niet lukt om dat doel te behalen? Heb je dan gefaald? De vader van de muzikant gaf daar zelf een antwoord op. Hij zei nee, je faalt niet als je je doel niet haalt. Waarom niet? Omdat je de reis naar dat doel eigenlijk al als winst kunt zien.

je-doel-het-behalen-of-de-reis-blogs-tot-op-zekere-hoogte
De reis naar het doel

De reis naar het doel al als winst zien. Die zin raakte me. Waarom? Ik moest aan mijn eigen leven denken, aan mijn eigen situatie. Ik legde mijn leven voor en na mijn NAH als het ware naast elkaar. Ik ging reflecteren. Voor mijn ongeluk, voor mijn NAH, had ik het doel om carrière te maken, om voor de tv te werken als producer of als programmamaker. In ieder geval iets in die richting.

Nu mét NAH kan ik dat doel niet waarmaken. Maar wanneer ik kijk naar de reis die ik sinds mijn ongeluk en met mijn NAH heb gemaakt, is die misschien nog wel waardevoller geweest dan ik ooit had kunnen denken. Kijk maar eens naar wat ik sinds die tijd heb bereikt. Allemaal kleine doelen heb ik uiteindelijk kunnen behalen. Nee, het waren geen grote carrière doelen, maar wel doelen naar in eerste instantie een herstel. Het doel om zo goed mogelijk met mijn NAH om te kunnen gaan en er mee te kunnen leren leven. Hoe moeilijk dat ook was en is.

Ik ben dan ook echt blij met wat ik heb bereikt. Want uiteindelijk was ik in staat om een mini carrière te hebben en kan ik werken. Natuurlijk, niet zoveel als ik had gewild, maar ik doe nu wel iets wat me echt gelukkig maakt: schrijven.

je-doel-het-behalen-of-de-reis-blogs-tot-op-zekere-hoogte
De reis naar het doel ís de winst

Inderdaad, ik heb niet kunnen waarmaken waar ik destijds van droomde, maar heb ik dan gefaald? Nee, ik moest alleen een nieuwe weg inslaan. Mezelf een ander doel stellen en een haalbaar en realistisch doel nastreven. Die reis, mijn reis heeft me gebracht tot waar ik nu ben, dus dát doel heb ik waar kunnen maken. Ja, met de nodige struggles, een avontuur zo kun je het zeker wel noemen. Maar heb ik gefaald? Nee, totaal niet. Op geen enkel moment. De reis die ik gemaakt heb, die was het waard. Deze reis heeft voor een winst gezorgd. Ook al is het een andere winst dan ik in eerste instantie voor ogen had. Je merkt dus wel, ik ben er van overtuigd dat de reis naar het doel de echte winst is. Want die reis, die zorgt ervoor dat jij bent wie je bent: een winnaar.

Wat heeft jou een winnaar gemaakt?


2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *