Over leven met Niet Aangeboren Hersenletsel
NAH & Stress part 1
NAH & Stress part 1

NAH & Stress part 1


Stress, iedereen kent het wel. Soms stress over kleine dingetjes die snel ‘even’ moeten, stress op je werk bijvoorbeeld vanwege deadlines die toch sneller op je af komen dan verwacht of stress voor een vakantie. Maar hoe ga je met stress om als je NAH hebt, hoe weer je je ertegen en hoe kom je zo snel mogelijk tot een oplossing voor die stress. Hier lees je hoe en wanneer ik stress ervaar!

Tsja stress, niet voor iedereen een welkom iets. Stress komt bij mij, onder andere door mijn NAH, vaak sneller en harder binnen dan bij iemand zonder NAH. Dat zal jullie, als lotgenoten zijnde waarschijnlijk niet onbekend voorkomen. Waar iemand zonder NAH die stress beter weet te ‘handelen’ en vaak zelf sneller tot een oplossing komt tegen dat wat hem/haar stressig maakt, kan ik dat soms zelf niet, zeker niet snel en soms ook niet zonder hulp. Onder hulp versta ik dan dat ik of bij mijn moeder aan klop of zij een oplossing weet, maar de laatste tijd vraag ik ook vaak mijn vriend om hulp. Ik ben dankbaar dat hij een wandelende probleemoplosser is (en nog een knapperd ook ;-)).

Chef probleemoplossend vermogen

Soms sta ik versteld van zijn probleemoplossende vermogen en vraag ik me af of hij wel stress ervaart in zijn leven (natuurlijk wel). Irritant genoeg is de oplossing die ik dan van hem krijg zo voor de hand liggend, dat ik mezelf wel voor mijn kop kan slaan. Gewoon omdat ik dat zelf ook wel had kunnen bedenken normaal gesproken. Dat is zo frustrerend en soms reageer ik dat misschien op hem af, sorry for that love.

nah-en-stress-blogs-tot-op-zekere-hoogte
..or the boyfriend 😉

Aan de andere kant, laat hij me er ook zelf over nadenken, voordat hij met zijn kant van de oplossing komt. Nadeel daarvan is, dat die stress al zoveel energie uit me gezogen heeft, dat ik bijna geen energie meer over heb om daadwerkelijk tot een serieuze oplossing te komen. Verder heeft het gelukkig alleen maar voordelen en voel ik me minder een sukkel.

Wat voor stress ik dan ervaar?

De meest voorkomende stress waar ik mee te maken heb: het wel of niet afzeggen van een uitje met vriendinnen of een training die al vaststaat. Ook al heb ik beter ‘nee’ leren zeggen als het neerkomt op een afspraak maken, zeg ik dat woordje nog steeds niet graag. Dat is ook het geval bij het alsnog afzeggen van een datum die al staat. Ik wil toch altijd graag bij dat soort afspraken zijn, omdat het gewoon altijd leuke dingen zijn waar ik al een tijdje naartoe leef. Aan de andere kant geven ze me ook stress wanneer er ongeplande zaken tussendoor komen waar al mijn energie naar toe moet. Dat soort ongeplande ’tussendoor dingen’ zorgen ervoor dat ik gewoonweg geen energie meer heb voor die ene afspraak die gepland stond en daar komt dan die vervelende stress om de hoek kijken.

Meestal weet ik op zo’n moment al wel dat ik zo’n afspraak moet gaan cancelen. Maarrr.. dan komt er weer zo’n karaktertrekje van me terug die zegt: ‘goh, die afspraak is pas over een dag of 2, dus laat het nog even. Pak de komende dagen wat meer rust dan heb je uiteindelijk misschien toch genoeg energie voor dat uitje of die training’. Nu zul je denken, je kent je zelf, dus daar luister je dan toch niet naar? Mis.. ik luister er vaak wel naar, tegen beter weten in. Want inderdaad, goed geraden, 9 van de 10 keer zeg ik dan op het laatste moment af, omdat ik er toch graag heen wil. Ja, mensen, dat is een stukje acceptatie, een stukje acceptatie dat ik nog zo verschrikkelijk moeilijk vind.

nah-en-stress-blogs-tot-op-zekere-hoogte
Accepteren kun je leren

Dat laatste stukje acceptatie is dan ook het enige stukje acceptatie waar ik nog mee kamp. Dat ene kleine stukje, waarvan ik bijna zeker weet dat ik dat nooit helemaal kan accepteren. Dus oké, als dat stukje acceptatie nooit gaat komen, wat er dan wel mee te doen? Precies! De frustratie voor de zoveelste keer weer neerleggen bij dat probleemoplossende vriendje van me, er geen antwoord van verwachten, maar om er gewoon even over te zeiken en erbij te huilen. Want ja, dat lucht gewoon op (dank je wel lieverd dat ik daarvoor altijd bij je aan kan kloppen).

Volgende week

Eigenlijk wilde ik deze blog al wat tips & tricks geven over wat te doen bij stressvolle situaties. Zoals je hebt gelezen is dat niet gelukt, maar niet getreurd! In de volgende blog zal ik deze tips & tricks met jullie delen!

…To be continued…

Meer weten over mijn leven met NAH? Lees de andere blogs hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *