Vergeten, onthouden & hersenletsel
Vergeten, onthouden & hersenletsel

Vergeten, onthouden & hersenletsel


Iedereen maakt fouten, niemand is perfect, iedereen is een mens. Je hoort vaak dat mensen met NAH problemen hebben met het onthouden van dingen of dingen vergeten ook al zijn ze opgeschreven. Ik moet zeggen dat ik daar na mijn ongeluk eigenlijk niet zoveel last van had. In ieder geval niet heel veel meer dan iemand zonder NAH. Na mijn epilepsie aanvallen, vooral na de laatste bijna 3 jaar geleden, voelt dat wel anders...

vergeten-onthouden-en-hersenletsel-blogs-tot-op-zekere-hoogte

Of de dingen die ik vergeet ook daadwerkelijk komen door de epilepsie aanvallen na mijn ongeluk, weet ik niet precies. Ik merk wel dat ik de laatste paar jaar meer dingen vergeet, simpele dingen, dingen die ik anders nooit vergat, ook niet na mijn ongeluk. Ook mijn neuroloog kon niet met zekerheid zeggen of dat mede door mijn laatste aanval kwam, maar zo voelt het wel. Sinds die laatste aanval merk ik het zelf namelijk. Zelfs mijn ouders viel het op.

‘Ik lústerje wol, mar ik harkje net’

Nu moet ik zeggen dat ik het, sinds ik ben afgestudeerd half 2018, ook veel drukker heb en dus meer dingen moet onthouden. Daarbij merk ik dat ik een beetje van mijn beppe (oma) heb overgenomen. ‘Ik lústerje wol, mar ik harkje net’. Een mooie Friese uitdrukking die eigenlijk zegt dat ik wel luister, maar ook weer niet. Ik neem het niet op, ik onthoud het niet.

Dingen die ik bijvoorbeeld van familie hoor over mensen, dat soort dingen probeer ik meteen uit mijn ‘trechter’ te gooien. Dat zijn toch dingen die naar mijn mening van betekenis zijn voor later. Ik hoef van mezelf niet te onthouden wat er in het dorp of in de omgeving is gezegd. Daar heb ik te weinig onthoud-laatjes voor (no offense mem). Dat betekent niet dat ik er niet naar wil luisteren hoor, het gaat alleen het ene oor in en het andere weer uit.

vergeten-onthouden-en-hersenletsel-blogs-tot-op-zekere-hoogte
Maar de laatste tijd..

Wat ik wel weet is dat ik voor het eerst een tandartsafspraak ben vergeten en dat de reminder in de agenda van mijn telefoon de ‘lifesaver’ was. De week ervoor had ik er wel over nagedacht, het is een half jaar geleden, heb ik toen wel een afspraak gemaakt? Straks maar even checken en anders maar even een afspraak maken deze week. Je raadt het al, beide vergeten, tot de reminder van de agenda op mijn telefoon. Die reminder kwam een dag voordat ik naar de tandarts moest. Gelukkig had ik op die dag al vrij gevraagd vanwege een (letselschade) afspraak, anders had ik dat de dag van te voren nog moeten doen. Zou mijn baas blij mee zijn geweest, haha.

Alleen de laatste tijd vergeet ik ook wel eens belangrijke dingen. Zoals verjaardagen, data van uitjes of een tandartsafspraak. Dit soort dingen vergat ik hiervoor nooit, echt nooit! Ik vraag me dan af, of dat dan komt vanwege mijn werk en daar 90 procent van mijn energie heen gaat? Want ja, zo blijft er natuurlijk minder energie en brein over om dat soort kleine dingen te onthouden. Of is het omdat ik me, ook al schrijf ik alles in mijn papieren- en digitale agenda, alleen concentreer op dingen die op dat moment belangrijk zijn? Ik weet het niet.

Dus, leermoment van de maand: afspraken in zowel papieren- als digitale agenda zetten, met een reminder minimaal een week van te voren (in de digitale agenda!!!). 

Vergeten jullie ook sneller dingen en wat voor dingen vergeten jullie zoal? En het belangrijkste, wat doen jullie om te voorkomen dat je (belangrijke) zaken vergeet? Let me know, misschien steek ik er nog iets van op 😉

Meer weten over mijn leven met NAH? Lees de andere blogs hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *