Lovely December & rust?!
Lovely December & rust?!

Lovely December & rust?!


Het is alweer december, de maand van de feestdagen en op televisie wel de ‘Lovely December’ maand genoemd. Dagen die je waarschijnlijk gezellig samen met familie en/of vrienden doorbrengt onder het genot van een hapje en een drankje. Iets waar ik ontzettend van kan genieten. Alleen is het voor mij ook een heel lastige maand. Waarom? Dat zal ik vertellen…

Feestdagen met NAH

De feestdagen, aan de ene kant geniet ik net zo van deze feestelijke maand als het gros van Nederland. Aan de andere kant ben ik echt aan het eind van mijn Latijn en ga ik vermoeid het nieuwe jaar in. Zeker in combinatie met mijn werk en het feit dat mijn familie en vriend op ongeveer 2 uur rijden wonen, maakt het lastig om in deze maand rustmomenten te vinden. Die momenten van rust die ik zo nodig heb. Die rust die er vaak bij in schiet of moeilijk in te lassen is als ik heen en weer moet rijden en tegelijkertijd aan het genieten ben van de feestdagen.

tot-op-zekere-hoogte-december-tips
Keuzes

De meeste vermoeidheid bij mij zit hem in het feit dat ik veel moet kiezen. Want deze maand is bij mij niet uitsluitend Sinterklaas, de Kerstdagen en Oud & Nieuw. Tussen deze dagen door, zijn er ook nog de verjaardagen van een aantal gezinsleden. Dit maakt het maken van keuzes er niet echt makkelijker op, want je wilt natuurlijk alles meemaken. Maar wanneer je NAH hebt, kan dat gewoonweg niet en moéten er wel gemaakt worden. Precies dat is iets wat ik heel moeilijk vind: nee zeggen en daarmee misschien wel mensen teleurstellen. Zeker omdat ik het zelf allemaal heel leuk en gezellig vind. Je zult nu denken: je weet toch van te voren wel dat je na dit soort dagen echt moe gaat zijn. Ja, dat weet ik inderdaad en dat probeer ik ook in te calculeren. Dit doe ik bijvoorbeeld door bij eventuele te maken afspraken al te zeggen tegen degene die mij uitnodigt, dat ze een slag om de arm moeten houden. Ik weet namelijk niet hoe het met mijn vermoeidheid is als de tijd eenmaal daar is. Wel probeer ik alles zo goed mogelijk te plannen van te voren. Alhoewel dat ook weer de nodige vermoeidheid met zich mee brengt.

In deze blog wil ik wat tips met jullie delen wat betreft het inpassen van momenten van rust. Tips die jullie misschien al wel toepassen, maar misschien ook niet en kun je zo wat inspiratie opdoen. Hoe en waar bouw je die noodzakelijke rustmomenten in tijdens de drukke december maand? Check de volgende tips!

Tip 1

Voor de eerste keer dit jaar, heb ik besloten dat ik na de kerstdagen en net voor oudjaarsdag mezelf ga opladen in een hotel. Echt even een dag voor mezelf nemen. Geen laptop mee, alleen maar een badjas en pyjama en roomservice, dichtbij mijn eigen huis in de buurt. Zo hoef ik niet te ver te reizen, wat anders weer moeheid met zich mee zou brengen. Ik heb hier voor gekozen omdat ik verder geen afspraken heb, werken doe ik op de dag zelf, net van te voren en lekker thuis. Daarna kan ik dan relaxt naar het hotel rijden om he-le-maal niks te doen. Zo ben ik op oudjaarsdag opgeladen om een drankje te doen bij een vriendin thuis en heb ik vervolgens Nieuwjaarsdag nog om te herstellen. Op 2 januari kan ik dan weer fit en scherp aan een nieuwe werkdag en een nieuw jaar beginnen.

Tip 2

De Kerstdagen vier ik bij mijn ouders op 2 uur rijden van mijn eigen huis. Steeds heen en weer reizen is geen doen, dus blijf ik daar tot het weekend. De vrijdags ertussen heb ik vrij gevraagd van mijn werk. Na de Kerstdagen heb ik dus even een paar dagen de tijd om bij te komen. Ik hoef in principe niet zelf te koken of boodschappen te doen, want ik ben immers bij mijn ouders. Zij vinden het fijn dat ik er ben, en ik ben blij dat ik even niets hoef te doen. Win-win situatie! Zo blij dat ik deze mogelijkheid heb! Plus ik ga in het weekend naar mijn vriend, die maar op drie kwartier rijden van mijn ouders woont. Zo hoef ik dus niet eerst naar mijn eigen huis te rijden en dan door naar mijn vriend, maar kan ik vanaf mijn ouders’ huis meteen door naar hem. Ideaal. Scheelt weer reizen, scheelt weer moeheid. Als jullie deze mogelijkheid ook hebben, gebruik hem! Je ouders, andere familieleden of je vriend(en/innen) zullen blij zijn dat je wat langer bij hen bent. Dus als je de mogelijkheid hebt: blijf wat langer bij bijvoorbeeld je ouders, en laat je lekker verzorgen in hotel mama 😉

tot-op-zekere-hoogte-you-got-this-lovely-december
Tip 3

Tip 3 is denk ik wel de moeilijkste: Maak keuzes! Woon bijvoorbeeld een van de Kerstdagen bij, neem de 2e lekker rust en vier een ‘3e’  Kerstdag met bijvoorbeeld vrienden. In ieder geval, wanneer de mogelijkheid er is. Zo kun je toch meerdere afspraken maken en hoef je minder ‘nee’ te zeggen. Of combineer een Kerstdag etentje met een nieuwjaars etentje of andersom. Zo heb je meteen 2 feestdagen in 1 dag gevierd en heb je een van die dagen (en de dagen daarna) lekker rust. 

Tip 4

Bouw voor de feestdagen al wat rust in. Daarom zet ik deze blog deze week voor jullie online. Ik ben al bezig geweest om zoveel mogelijk rust te pakken voor de feestdagen beginnen. Naast mijn werk doe ik zo weinig mogelijk voor de kerstdagen. Oké, is misschien niet heel goed voor mijn sociale leven, maar gelukkig weten mijn vrienden en familie dat ik hen indirect er ook een plezier mee doe. Zij hebben tijdens de feestdagen geen oververmoeide Ruurdtje in huis en ik kom dan fit langs. Gelukkig heb ik de beste familie en vrienden en begrijpen zij het allemaal. Probeer daarnaast je planning in de dagen/weken voor kerst zo leeg mogelijk te houden. Natuurlijk er zullen dingen tussendoor komen die gedaan moeten worden, zoals afspraken, dat is ook bij mij het geval. Maar probeer in dat geval andere dingen te verschuiven tot na de feestdagen. Probeer je rust dus van te voren alvast in te bouwen, zodat je uitgerust de feestdagen kunt beginnen!

Tip 5 

De laatste tip komt jullie misschien al bekend voor. Heb je bijvoorbeeld met de feestdagen een kerstdiner, of een nieuwjaarsborrel met veel mensen? Neem oordopjes mee! Zo demp je de geluiden alvast en kun je je op 1 gesprek richten. Is het feestje in thuis bij vrienden of familie? Vraag of er een mogelijkheid is om je te kunnen afzonderen als je even een rustmomentje nodig hebt. Misschien is er wel een slaapkamer of badkamer waar je even in stilte alles op een rijtje kunt krijgen en even ademruimte hebt. Is deze mogelijkheid er niet? Neem dan alle tijd voor een toiletbezoek. Ook al hoef je alleen maar een kleine boodschap te doen, blijf gerust even 5 minuten langer zitten. Geen hond die daar raar van opkijkt of het in de gaten heeft. 

Om de blog een laatste positieve tint mee te geven: geniet! Geniet van de tijd die je met de familie of vrienden doorbrengt. Het kost energie, ik weet het als geen ander, maar je krijgt er ook zoveel positieve energie voor terug. Geniet dus van de kleine dingetjes, de kleine momenten, en neem ze niet voor lief! 

Hebben jullie nog tips om de feestdagen zo goed mogelijk door te komen en te voorkomen dat je niet te moe het nieuwe jaar in gaat? Ik ben heel benieuwd, laat het hieronder weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *